Frossen skulder – behandling og forebyggelse

For et par måneder siden havde jeg en klient, Karen, som slet ikke kunne løfte sin arm over skulderhøjde. Det var som om skulderen bare var begyndt at spænde op gradvist og nu var det nået dertil, at Karen meget tit havde ondt og faktisk ikke rigtig kunne bruge sin højre arm. Nogle dage var det så slemt, at armen bare hang slapt og det var som om Karen ikke rigtig havde kontakt til de muskler, der skulle løfte den.

Hun havde ikke mod på hverken indsprøjtninger eller operation, så hun havde i stedet fået en anbefaling fra en kollega.

Dette er en af de der det-er-næsten-for-godt-til-at-være-sandt historier og det er selvfølgelig langt fra altid, at en frossen skulder bare lige sådan kan ’ordnes’. At løsne op for en låst skulder kan sagtens være en lang proces, men i Karens tilfælde kunne hun efter første behandling næsten allerede bevæge armen frit igen.

 

Og faktisk brugte jeg kun en meget lille del af behandlingen ved selve skulderen, men havde i stedet primært fokus på at få løsnet op for muskler, gennemstrømning og vejrtrækning omkring bryst, mave og nede ved lysken.

Så hvorfor nu det?

Ifølge www.frossens-skulder.dk er der en række risikofaktorer forbundet med en frossen skulder:

  • diabetes
  • slagtilfælde
  • uheld
  • lungesygdomme
  • bindevævslidelser
  • leddegigt
  • hjertesygdomme

Det er værd at bemærke, at flere af disse sygdomme er nært forbundet med et svækket eller blokkeret kredsløb.

Dette kan ofte skyldes spændthed og blokeringer i led og muskler, hvilket forhindrer ordentlig blodgennemstrømning – hvilket igen medvirker, at kroppens væv nogle steder ikke modtager nok næring og simpelthen dør hen eller bliver betændt. Det ender i en ond cirkel, hvor det døde eller betændte væv forstærker blokeringerne.

Ondt i skulderen. Behandling af en fastlåst skulder involvere aldrig kun skulderen, men er et spørgsmål om, at få åbnet op for bedre gennemstrømning i hele overkroppen.

Ondt i skulderen. Behandling af en fastlåst skulder involvere aldrig kun skulderen, men er et spørgsmål om, at få åbnet op for bedre gennemstrømning i hele overkroppen.

I Karens tilfælde lykkedes det virkelig at få skruet op for kredsløbet i hele overkroppen, hvilket simpelthen fik aktiveret bindevævet i de døde områder og dermed åbnet op for blokeringen i skulderen. Karen var glad!

 

Hvad er en frossen skulder?

En frossen skulder (eller 'kapsulit', som det hedder på fagsprog) er en såkaldt udelukkelsesdiagnose, dvs. en diagnose hvor man ikke påvise andre årsager til symptomer som:

  • Smerte og stivhed i skulderledet
  • Indskrænket bevægelighed
  • Strålende smerter ud i armen eller op langs halsen

Man vil ikke kunne se en frossen skulder på røntgen og der er ofte ikke nogen klar årsag til hvorfor den er ’frosset til’.

 

Medicinsk behandling

Hos lægen, vil du ofte blive henvist til fysioterapi eller medicin i form af binyrebarkhormonindsprøjtninger eller NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) mod betændelse. Du vil opleve stor uenighed om hvorvidt medicin eller manuel terapi (som eksempelvis fysioterapi) skal tilbydes, alt efter hvem du spørger (prøv selv at lave en hurtig google-søgning). I nogle tilfælde tilbydes en operation, hvor man skærer det dårligere bindevæv væk for at gøre plads til større mobilitet i leddet.

 

Forebyggelse af frossen skulder

Det bedste du kan gøre, er at arbejde med smidigheden i led og væv, dvs. ved at lave øvelser hvor du arbejder med skulderledets fulde bevægelighed. Dårlige arbejdspositioner, siddende foran computeren f.eks., hæmmer både vejrtrækning og blodgennemstrømning og kan give anledning til stive led.

Du er meget velkommen til at kontakte mig med spørgsmål eller kommentarer!